Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Rozhovor s Marko Valenčicem

23.11.2021 | Redakce

V dalším rozhovoru jsme se bavili s hlavním slánským mládežnickým trenérem Marko Valenčicem a to zejména o slánském hokeji, ale ne jen o něm.

Marko, v klubu už pracuješ nějakou dobu, přesto až nyní děláme první rozhovor, tak začneme úplně od začátku. V jakém klubu jsi pracoval před příchodem do Slaného?
Než jsem přišel do Slaného, pracoval jsem ve Sportovním Institutu pro hokej ve Finsku. Měl jsem na starosti rozvoj mládeže, mezinárodní hokej a spolupracoval jsem na rozvojových projektech s IIHF.

Jak se ti pracuje ve slánském klubu?
Práce v klubu se mi moc líbí. Je tu spousta pozitivních lidí připravených pomoc. Vím, že většina lidí má svou práci a ve volném čase dělají hokej a toho si velmi vážím. 

Co všechno obnáší Tvoje úloha ve Slaném?
Myslím, že Slaný je rodinný klub, který je každým rokem větší a větší. Chtěli bychom se stát i více profesionálními, ale zároveň zachovat tu "rodinnou" atmosféru. Mojí úlohou je stanovit vizi a poslání, dále se ujistit, že to nejsou jen slova na papíře, ale že se projevují v každodenním životě. Mám na starosti rozvoj klubu, rozvoj a koordinaci trenérů, tréninkových postupů a prostřednictvím tohoto zlepšování hráčů. Takže v podstatě v každodenním provozu je mým úkolem podporovat trenéry a pomáhat jim. Věřím v celoživotní rozvoj, pokud chceme vychovávat lepší hráče, potřebujeme rozvíjet trenéry a pomáhat jim růst, takže v podstatě jsem trenér trenérů ve Slaném. Rozvíjet správně trenéry je, myslím, správný krok ke zmiňované profesionalitě.

Říkal jsi, že věříš v celoživotní rozvoj, jak se rozvíjíš ve Slaném Ty?
Během let jsem se setkal a zůstal v kontaktu s mnoha mezinárodními vývojáři z různých zemí a IIHF.. Takže tu a tam si zavoláme a probereme, jak se věci mají a co přinese budoucnost. Navíc, každých pár měsíců se snažím najít nějaký  seminář v zahraničí, abych zjistil jaké jsou trendy ve vývoji mládežnického hokeje ve světě.

V čem vidíš největší pozitiva slánského klubu a kde naopak vidíš největší rezervy?
Myslím, že největší pozitivum co v klubu máme, jsou lidé kolem něj a hráči. A právě pro hráče tady jsme. Chceme jim pomáhat a rozvíjet je. V současné době máme dobrý počet hráčů v mladších kategoriích a myslím, že to je klíčem k dobré a konkurenční budoucnosti klubu. Ačkoli nikdy bychom se neměli spokojit s počtem hráčů a vždy bychom se měli snažit mít hráčů více.
Jsem velkým zastáncem plánování a učení se, smysluplným prostřednictvím hry na malém prostoru. Protože tyto dvě věci mi v posledních několika letech ukázaly zejména prostřednictvím výzkumů a praxe, že je to pro hráče v dnešním hokeji největší vývojový krok vpřed. A věřím, že proto jsem tady. Z toho co jsem zatím v české hokejové kultuře zažil a viděl vnímám, že je zde zbytečně mnoho tréninkových cvičení, které jsou více drilem, než čímkoliv jiným. Jsou to cvičení, které může dělat třeba i robot, ale hokejově přemýšlet ho to nenaučí. Změna tohoto pohledu je dlouhodobý proces a myslím, že jsme ve Slaném na správné cestě  a zlepšujeme se v tom.

Jak jsi spokojený s počty dětí, které ve Slaném hokej hrají?
Jak jsem již řekl, myslím že máme celkem slušný počet dětí v mladších věkových kategoriích. Od kolegů vím, že před deseti lety nebylo v klubu registrováno ani 20 dětí a vypadalo to, že hokej ve Slaném zanikne. Dnes máme skoro 200 dětí, což je skvělé, hlavně s ohledem na nedávnou minulost. Nikdy bychom se ale neměli spokojit s počtem dětí které máme. Jeden chytrý muž a můj velký kamarád a mentor pan Johan Bollue, který bohužel nedávno zemřel mi jednou pravil: ,,Pokud si myslíte, že máte dost dětí a nepotřebujete další, děláte něco špatně nebo přemýšlíte špatně." Takže si myslím, že děláme něco správně a jsme na dobré cestě, ve které musíme pokračovat. Ale nikdy bychom neměli být svým způsobem spokojeni a vždy můžeme a měli bychom přivádět stále více dětí, aby zažili tento skvělý sport a náš fantastický klub.

Jak si tedy představuješ ideální stav hokeje ve Slaném?
To je zajímavá otázka, nutí člověka přemýšlet. Jsem realista, takže nechci přemýšlet o ideálu jako takovém; Chci myslet jako ideál v našich podmínkách. Takže dlouhodobý ideální stav a tedy i moje vize je taková, že věřím, že můžeme mít více než 30 dětí v každém ročníku v přípravce a alespoň 20 hráčů v žákovských a starších kategoriích. Dorost a Junioři by v budoucnu měli hrát minimálně "v kontaktu" s extraligou. Pokud k tomu ale chceme dojít, potřebujeme ještě jednu ledovou plochu (velkou nebo malou). Ve Slaném hrají kromě našeho "A" týmu další dva týmy dospělých, to je dle mého názoru strašně moc a slánské děti tím přichází o možnosti dalších tréninkových hodin. Nemůžeme mít na našem stadionu tři týmy dospělých!
A konečně, pro etiku a zásady našeho klubu je důležité, aby naši členové byli plně podporováni nejen jako hokejisté, ale abychom je rozvíjeli ve výchově v dobré lidi, dobré sportovce a dobré hokejisty. Se silným přispěním doufejme, že několik hráčů bude hrát hokej na profesionální úrovni.

Na čem si zakládáš při výchově mladých či malých hokejistů?
Opravdu dobrá otázka. Mohl bych o tom mluvit hodiny - smích. Spoléhám na to, že se učí prostřednictvím her a baví se, takže mladí hráči se baví a neuvědomují si, že tvrdě pracují. Tím se učí. Musíme vybudovat základ pro budoucí rozvoj. A základ je láska ke sportu, bez toho dítě u našeho sportu nezůstane a nezůstalo by ani u sportu jiného, jeho zájem o hokej by utichnul.
Kromě toho věřím v systém učení se praxí“, takže dětem dáte pár tipů, co mají dělat, a na zbytek si musí přijít sami. Někdy to bude vypadat jako chaos nebo ze začátku nebudou všemu úplně rozumět, ale musíte být trpěliví. Takže děti se učí věci tím že je dělají, jejich mozek pracuje a vyvíjí se, stejně jako jejich schopnost podávat výkon.
Když přemýšlím o dovednostech, pro mě jsou dvě nejdůležitější věci, které musíme s dětmi rozvíjet a to je bruslení a hokejové IQ. Bez toho je těžké hrát na vysoké úrovni.

Co je nejdůležitější při přemýšlení o vývoji dětí?
Za prvé chci říct, že pro mě je nejdůležitější, abychom vychovávali dobré lidii, za druhé je opravdu důležitá škola a vzdělání. A pak přichází ta "část specifická pro hokej“
Je důležité pochopit, že hokej je potřeba začít hrát relativně brzy, ale specializovat se pouze na něj až později. To znamená, že děti by měly začít bruslit a trénovat hokej v raném věku (4-7 let), ale neměli by se specializovat pouze na hokej až do dospívání (14-16 let). Chcete-li být dobrým hokejistou, je důležité správně se chovat a věnovat se i jiným sportům, protože to vám pomůže být dobrým sportovcem a mít solidní základ se jako hokejista zlepšovat. Nechceme aby děti dělaly 12 měsíců v roce jenom hokej. Děti musí mít ze sportu radost a musí se při tom bavit. Je potřeba aby si děti, resp. všichni hráči od hokeje v určité části roku zcela "odpočinuli", není dobré když někdo dělá jakoukoliv činnost stále dokola, to se dřív nebo později každému omrzí. U hokejistů to není jiné. Proto chci klást i důraz na to, aby si všichni v klubu dali od hokeje na začátku léta úplnou pauzu a do nové sezóny tak získali opět chuť a tu pomyslnou jiskru. 
Mojí filozofií zároveň je, že naší prací není „jen vychovávat hokejisty“, ale chtěl bych, aby naše práce měla větší dopad na společnost a zlepšovala ji. Čímž mám na mysli zanechat stopy své práce nejen v hokejistovi, ale především v člověku. V člověku dobře vychovaném, který později může přispět společnosti jako celku (v hokeji, ve sportu nebo v jakékoli jiné oblasti)

Na závěr, jak se ti líbí město Slaný?
Slaný se mi líbí, je to historické město se spoustou krásných historických budov. Fajn je i okolí, ve kterém jsou pěkné cyklostezky. Vyhovuje mi i velikost města, všude můžete chodit a není zde téměř žádný provoz. Zároveň ve Slaném najdu vše, co potřebuji. A pokud potřebujete něco speciálního nebo jen jít někam jinam, do Prahy a na letiště je to fakt kousek. Jsem rád, že jsem sem přijel (a mohu se zdokonalit v češtině) a doufám, že tu ještě dlouho zůstanu.

Marko, děkuji za rozhovor a přeji, aby se Ti ve Slaném nadále líbilo a hokejově dařilo v naplňování klubových i Tvých cílů!

 
Aktuální články
Dostaň se do extraligového týmu!

Po prvním kole Try outu jsou před námi další termíny, kdy se budete moci zúčastnit tréninku a probojovat se mezi extraligová Lvíčata.

 
Nejmladší Lvíčata na bedně

Nejmladší tým Slánským Lvíčat, složený z ročníku 2016 a 2017 uspořádal v neděli 7.4.2024 domácí turnaj 2.tříd.

 
Proslulá akademie v Salzburgu se sklonila před mladými Slaňáky

Do nejproslulejší evropské hokejové a fotbalové akademie Red Bull v rakouském Salzburgu vyrazili v březnu talentovaní malí...

 
TRY OUT do extraligy devátých tříd
 
Úspěch ročníku 2014
 
Lvíčata zvítězila v anketě Nejúspěšnější sportovec Slaného!!!
 
Play-off se blíží, přijďte nás v neděli podpořit!!
 
70 nových Lvíčat dorazilo na Týden hokeje
 
Polovina sezóny Lvíčat za námi
 
Pojď hrát hokej za HK LEV
 
 
© eSports s.r.o. & HK Lev Slaný - kontakt: hklevslany@centrum.cz RSS